James Bond i backen

Ryssar har bytts mot japaner och i kabinbanorna upp till toppen Piz Gloria spelas temat till James Bond, var är jag? Jo i Mürren i Schweiz, en bilfri by med 500 hundra invånare enligt guiderösten som spelas upp i kabinens högtalare.

Bor gör jag i Stechelberg i dalen och det krävs två kabiner för att nå upp till Mürren. Den enda vägen upp är kabinerna eller till fots. När så all information har dargits om byn på så väl tyska, engelska som japanska ljuder sluttonen från James Bond-musiken och dörrarna öppnas. Ett kabinbyte och så bär det av upp till Birg på närmare 2700 meters höjd, där ytterligare ett kabinbyte sker innan man når toppen på dryga 2900 meter över havet.

Uppe i liftstationen på toppen finns ett James Bond-museum och jag tror nog inte det går att undgå att denna toppstation har fungerat som sceneri för inspelningen av Bond-rullen “On Her Majesty’s Secret Service”.

Skidåkningen då? Jo de fåtaliga nedfarterna bjuder på helt okej åkning, men landskapet bjuder på desto mer. De tre topparna Eiger, Mönch och Jungfrau vakar över området och är mäjestätiska med sina 4000 meter. Fördelen dock är att de flesta troligen hänger i Wengen på andra sidan dalen, så här finns det knappt några lifköer att tala om och allt känns så väldigt lugnt och gemytligt. Liftarana är gammla och hela området verkar leva på en ännu äldre dröm om en nu slocknad James Bond-saga som en gång utspelades här.

DSC_4973 red 1200p DSC_4984 red 1200p

Jungfraujoch skymtar i bakgrunden i ett riktigt häftigt massiv som omger området här.

DSC_4987 red 1200p DSC_4996 red 1200p

Höjdmätaren i kabinen upp till Birg är en gammal hederlig makapär.

DSC_5015 red 1200p

/Gustaf

2 thoughts on “James Bond i backen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s