Canadian Avalanche Association

Graduated!

Avalanche Skills Training Level 2 – Canadian Avalanche Association, med vår kära guide och granne vid namn Ian. Denna godhjärtade kanadensare kom genom våran dörr med ett leende som enbart en kanadensare kan ge. Ian var namnet och med Ian skulle vi spendera fyra dagar, i vårat hus, i Kicking Horse och i Rogers pass.

Den leende kanadensaren smällde upp duk och projektor medans vi försedde oss med kaffe i sofforna. Lite slitna efter frukoststöket i det trånga köket var ändå koncentrationen på topp. Som redo för nationellt prov i årskurs nio. I vårat spartanska hem ekade Ians röst lite lätt när han malde på med kursuplägg och grunder. Det blev en härlig föreläsning i äkta powerpoint anda med zappande till VLC för att se intressanta filmer kring ämnet. För att vara den första gruppen utlänningar han undervisat, visade han stor respekt och såg rätt snabbt om vi inte förstod vissa ord. För att sedan förklara dessa ord utförligt. Intressant teoripass plus lite praktiskt övning med lavinsändare, så var faktiskt dagen redan över.

Upp tidigt, frukoststöka i det trånga köket, äggskal, brödsmulor och smörknivar. Ian knackar på dörren, ladda bilarna med skidor och glöm inte stighudarna! Två turer på KH berget med olika snötester på både syd och nordsida. HEM OCH SOV!

Upp tidigt, frukoststöka i det trånga köket, gröt, mjölk, skedar och mackor. Ladda bilarna med skidor. Ian kommer gåendes. Glöm inte stighudar! Ut på vägen mot Rogers pass. Beacon test och sen satte vi fart med hudar under skidorna. GRÄV! Snötesta, gräv lite till och snötesta lite till. Fortsätt gå uppåt och uppåt vi gick. Sa jag gräv? Gräv ner väskor, fem stycken. Leta väskor, gräv fram väskor. Sa jag gräv? Slut på gräv, dax för puder. Legendariskt. SOV OCH HEM!

Upp tidigt, frukoststöka i det trånga köket, grytor, kastruller, stekpannor och flöt. Orka, orka ladda bilen med skidor. Ian kommer gåendes. Ian ler. Ut på vägen, tanka bilen och kör om lastbilar. Läs snöfakta i Roger pass discovery center. Beacon test och börja huda. Fortsätta huda!

Huda fortsätt börja?

Gräva, snötesta och ha kul! Spana efter säkra rutter. Varsågod, legendariskt puderåk.

 

Fruktansvärt nyttigt och lärorikt. Rekommenderar alla som håller på med friåkning att gå liknande kurs. Är du i Kanada så är det bättre. Helt annat lavintänk och vetande här i Kanada. Har fyllt på med rejält kött på benen, Anja Persson kött. Alltså mycket kött. Ian öppnade mina vyer kring snö och det är jag oerhört tacksam för. Hade jag stor respekt för laviner förut, har jag det dubbla nu. Så friåkare och backcountryjibbare, välj en vettig lavinkurs framför eran ABS.

red-0742 red-0728 red-0928 red-0951 red-0865 red-0918 red-0985 red-0990 red-0997 red-1005 red-1087 red-1101 red-1044 red-1082

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s