Bluebird och asfalt

Två dagar med snöfall gav bra förutsättningar inför dagen och att solen dessutom lös från en klarblå himeln från det första till det sista åket gjorde inte saken sämre. De yttre förhållandena firade vi med att  bege oss iväg till backen tidigare än vad vi någonsin gjort innan. Den uteblivna sovmorgonen betalade sig direkt. Två liftfärder efter att vi anlänt till parkeringen vid foten av sidområdet i Kaltenbach droppade vi ut i djup, nyfallen och orörd pudersnö. Glada som barn på julafton skuttade vi genom snön ned i skogen. På tok försent insåg vi dock att skråspåret som leder tillbaka till liften låg många hundra meter för långt upp från där vi nu befann oss. Krisen var ett faktum, men då dyker två holländska skidåkare upp. Dessa två killar, Michiel och Michel, blir snabbt våra guider då de har bra koll på området efter att ha gjorde säsong i Zillertal förra året. Vi får berättat för oss att det ska finnas en väg som leder ned till samma parkering där vi lämnade bilen 45 minuter tidigare. Mycket riktigt hittar vi en väg efter ha fäktats oss igenom den täta granskogen. Allt är frid och fröjd när vi skata glider nedåt på vägen fortfarande upplysta av den lågt stående morgonsolen, men så tar vintern tvärt slut och övergår i vår. Vi har nått den knivskarpa gränsen som marker att det är vinter på berget men vår i dalen. Nu återstår två alternativ. Antingen spänner vi skidorna på väskorna och går den sista 7 km ned till Kaltenbach eller så tar vi redan på vilken adress vi befinner oss på och ringer efter taxi. Både vi och våra holländska skidkollegor tyckte taxi lät som det bästa alternativet.  20 minuter senare dyker det upp en taxi och vi lastar in våra skidor som fått sig en rejäl omgång på undersidan efter åket på den inte allt för snöbeklädda vägen.

Tillbaka i Kaltenbach beslöt vi och holländarna oss för att hålla ihop resten av dagen. Tillsammans for vi upp med gondolen och sedan vidare mot Hochfügen i jakten på ospårad snö. På vägen dit knäckte Victor sin ena stav men lyckades med sin rutin pruta ned priset till under det halva för ett nytt par. På plats i Hochfügen bjöds det på hamburgare, en backflip och allmänt bra åkning. När sedan ansiktet fått sig en rejäl omgång och benen lika så begav vi oss hemåt i eftermiddagssolen. Så plötsligt från ingenstans dyker vår telemarksinstruktör från två veckor tillbaka, Wolfgang, upp i liftkön. Lika glad som alltid berättar han om dagen och om allt puder han pumpat. Wolfgang berättar också att han prövat lyckan med att åka skidor på samma väg som oss, men att han lät sina skidor äta aningen för mycket asfalt och därmed är tvungen att införskaffa sig ett nytt par till nästa säsong. De gamla skidorna går tydligen inte att rädda.

En händelserik dag som vi tar med oss mycket ifrån men framför allt tar vi med oss insikten om att skidor kanske trivs bäst in en pist som säkert leder tillbaka till liften.DSC_0224-red DSC_0255-red DSC_0231-red DSC_0285 DSC_0286 DSC_0288 DSC_0405-red DSC_0453-red DSC_0416-red DSC_0402-red DSC_0394-red DSC_0387-red DSC_0301-red DSC_0308-red DSC_0373-red DSC_0464-red

 

 

This entry was posted in Blog by Axel Adolfsson. Bookmark the permalink.

About Axel Adolfsson

Pluggar till civilingenjör inom väg och vattenbyggnad i Göteborg just nu. Gillar att stå på skidor, både utför och på längden. Försöker kombinera studierna med skidåkningen så gott det går. Kommer ursprungligen från Skövde men har i första hand fått min skolning till att bli skidåkare Sälenfjällen och Trysil. Fick upp ögonen för friåkning efter studenten, köpte mig ett par breda lagg och drog till Alperna. Har trotts blodad pudertand inte förlorat passionen för att ladda fullt i pisten med nyvässade stålkanter. Offrar mer än gärna det perfekta åket för att ta den perfekta bilden.

One thought on “Bluebird och asfalt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s