Skidor på landet

Veckan i Disentis avslutades på bästa sätt med två toppturer följda av riktigt bra puderåk samt riktigt bra piståkning. Dessutom beslöt sig solen för att återvända och lysa från en blå himmel. En bra dag att ta med sig från den lilla klosterbyn som bjudit upp till riktigt bra åkning.

I den lilla lantbyn där korna står bredvid  backen och vi förvarar skidorna i ett gammalt stall finns allt från bra pist till fantastiska möjligheter att gå på toppturer. Har du monterat turbindningar på dina skidor och har med dig ett par stighudar är det endast din ork som begränsar möjligheterna att nå riktigt bra offpisteåkning. Viss konkurrens finns det om det orörda pudret men för det mesta stöter du på barnfamiljer som gillar att glida runt i pisten och knappt sneglar utanför den när du åker runt i systemet. Kontrasterna blir dock stora i kabinen upp på berget på morgonen. Då trängs väderbitna friåkare med smutsiga GoreTexkläder och jättelika skidor tillsammans med mindre skidvana familjer som ska upp och lära de yngsta i familjen att bemästra alpinskidåkningens ädla konst. Här råder ingen puderhets, bara svettiga föräldrarnas hets med att få med sig barnen in i kabinen och upp på berget innan barnen hinner tappa humöret.

Byn är ett paradis både för friåkare och barnfamiljer. Det lilla och enkla liftsystemet bjuder på förvånansvärt bra åkning. Perfekt för den inte så vana skidåkaren. Samtidigt kan en friåkare roa sig hela dagen lång, och ett antal dagar där till, utanför pisten. Är du dock en rutinerad pistfräsare som inte gillar lössnö är Disentis inte riktigt vad du letar efter. Systemet är helt enkelt för litet. Annars finns det få negativa sidor med byn!DSC_1139-red DSC_1115-red DCIM100GOPRO DSC_1133-red DSC_0961-red

This entry was posted in Blog by Axel Adolfsson. Bookmark the permalink.

About Axel Adolfsson

Pluggar till civilingenjör inom väg och vattenbyggnad i Göteborg just nu. Gillar att stå på skidor, både utför och på längden. Försöker kombinera studierna med skidåkningen så gott det går. Kommer ursprungligen från Skövde men har i första hand fått min skolning till att bli skidåkare Sälenfjällen och Trysil. Fick upp ögonen för friåkning efter studenten, köpte mig ett par breda lagg och drog till Alperna. Har trotts blodad pudertand inte förlorat passionen för att ladda fullt i pisten med nyvässade stålkanter. Offrar mer än gärna det perfekta åket för att ta den perfekta bilden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s